Sinterklaas

  • Sinterklaas

Sinterklaas, het grootste “Kinderfeest” in Nederland!

Sinterklaas en zijn Pieten wonen in Spanje. Eén keer per jaar, halverwege november, komen ze naar Nederland met de stoomboot. Na hun aankomst reist de Sint te paard door het land. Zijn trouwe, witte schimmel heet Amerigo.

Sinterklaas – de Goedheiligman – is een oude man met een witte baard. Hij draagt een wit gewaad met daar bovenop een lange rode mantel. Ook houdt hij een goudkleurige staf in zijn hand en op zijn hoofd draagt hij een grote rode mijter. De Zwarte Pieten helpen de Goedheiligman met zijn werk. Zij dragen vrolijke en kleurige kleren: een korte bolstaande broek, een hes en daarover heen een cape. Op hun hoofd dragen ze een soort platte pet met grote veer.

De Sint gaat, tijdens zijn verblijf in Nederland, op zijn paard langs alle huizen. Zet tussen 15 november en 5 december je schoen bij de kachel onderaan de schoorsteen en stop hier een wortel in voor Amerigo. Een leuke tekening voor de Sint en je verlanglijstje met wat je graag van de Sint wilt hebben op de Pakjesavond is ook erg belangrijk. Via de daken haalt de Sint je verlanglijstje op. Sinterklaas heeft altijd een groot rood boek bij zich. Hierin staat alles over de kinderen in Nederland, wie zoet is geweest en wie stout is geweest.

Op 5 december viert Sinterklaas zijn verjaardag. Die dag wordt Pakjesavond genoemd. Deze avond gaat de Sint op bezoek bij alle gezinnen in Nederland. De brave kinderen worden beloond met cadeautjes en snoepgoed. Meestal worden de cadeautjes in een grote zak voor de deur gezet. De Pieten gooien met strooigoed (pepernoten en schuimpjes). Ook wordt er dan veel marsepein, speculaas en chocolade gegeten. Je kunt de Sint en zijn Pieten bedanken door liedjes voor hen te zingen. Stoute kinderen krijgen de roe of, als ze het heel bont gemaakt hebben, moeten ze mee in de zak naar Spanje.

Op zes december vertrekken de Sint en zijn Pieten, moe maar voldaan, weer naar Spanje.