De kerstboom

  • Luuk en Lilli - Kerstboom versieren

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom wij een kerstboom opzetten? Waar komt dat gebruik eigenlijk vandaan?

Bijna ieder gezin gaat voor de kerstdagen op zoek naar een mooie kerstboom. Sommige families zetten gezamenlijk de kerstboom op en versieren die mooi. Andere gezinnen tuigen een eigen kerstboom op. In de boom worden mooie glinsterende ballen, sterren van stro, slingers en allerlei andere versieringen, snoepgoed maar ook appels gehangen. Maar was dat altijd al zo?

De mensen versieren hun huizen al vele jaren met dennengroen. Heel lang geleden waren dat alleen nog maar twijgen. Deze werden in huis opgehangen om de bewoners te beschermen tegen boze geesten.

Men zegt dat ongeveer 200 jaar geleden, in Berlijn, voor het eerst een kerstboom te zien was. Omdat er toen in Europa nog niet zoveel dennenbomen groeiden, waren kerstbomen toen nog heel zeldzaam en dus bijzonder. Door de jaren heen wilden steeds meer mensen een mooie versierde boom in huis hebben tijdens de kerstperiode. En vanuit Duitsland is dit gebruik langzamerhand over veel meer landen verspreid. Eerst in de buurlanden, zoals Nederland, en daarna naar heel veel andere landen, waaronder Amerika.

Ook nu nog versieren we onze kerstboom elk jaar weer heel mooi. Want, wat is kerst zonder dennengeur en kaarslicht? Echt maar half zo leuk!