De adventskrans

  • Adventskrans

Jullie kennen allemaal vast en zeker de adventskrans. Op de eerste adventszondag wordt één kaars in deze krans voor de eerste keer aangestoken. Daarna volgen er nog drie. Zo weet iedereen dat het niet lang meer duurt voordat het kerst is.
Maar hoe zag de allereerste adventskrans er eigenlijk uit? En waarom is bestaat er een adventskrans?

De allereerste adventskrans is ooit gemaakt door Johann Hinrich Wichern uit Hamburg. In zijn huis woonden heel veel arme kinderen, die zich natuurlijk heel erg op Kerstmis verheugden. Zij konden er nauwelijks nog op wachten. Elke dag vroegen de kinderen ‘Wanneer is het dan eindelijk Kerstfeest?” Johan Hinrich Wichern werd het vragen een beetje moe. Daarom bedacht hij de adventskrans. Hij maakte in 1839 met behulp van een wagenrad en 19 rode en 4 witte kaarsen de eerste echte adventskalender. Iedere dag werd er één rode kaars aangestoken en op elke zondag één witte kaars. Zo wisten de kinderen iedere dag opnieuw hoeveel nachtjes ze nog moesten slapen voordat het Kerstmis was.

Uit deze uitzonderlijk grote kerstkrans is in de loop der jaren de kerstkrans ontstaan die wij nu gebruiken. Wij steken ook nu nog op iedere zondag in de adventstijd een kaars aan en wachten daarmee op het kerstfeest.