Museum en Park Kalkriese

Bezoek de website
  • Museum und Park Kalkriese
  • Museum und Park Kalkriese
  • Museum und Park Kalkriese
  • Museum und Park Kalkriese

Ga terug in de tijd van de Romeinen en leer over de veldslag van Varus bij Museum en Park Kalkriese.

De Romeinse tijd. Dat is héél erg lang geleden. Nu kunnen we ons moeilijk voorstellen hoe groot hun macht was, maar mede dankzij het Museum en Park Kalkriese kunnen we een kijkje nemen in die vervlogen tijd.

De Romeinen heersten over een groot deel van Europa maar ook delen van Noord Afrika, Turkije en Israël behoorden tot het Romeinse Rijk.
De Romeinen veroverden steeds meer terrein en voelden zich onoverwinnelijk… Maar toen, in het jaar 9 na Christus ging een belangrijke stadhouder van Germanië (Zoals Duitsland toen heette) aan het einde van de Herfst op weg naar de Rijn waar hun winterkamp was.
Daar overwinterden de Romeinen altijd. Daar waren kuuroorden, en stoombaden, vloerverwarming en lekker eten.
Die belangrijke stadhouder heette Publius Quintilius Varus. Hij had 3 legioenen bij zich, bepakt en bezakt met spullen voor de winter, en helemaal niet voorbereid op een gevecht.
Varus en zijn legioenen werden onverwachts aangevallen door de Germanen! 3 dagen lang vochten ze, maar de Germanen waren in het voordeel. Zij kenden de omgeving, waren licht bepakt en goed bewapend.
Het werd een grote veldslag die leidde tot de terugtrekking van de Romeinen tot aan de Rijn.

En laat de omgeving van Kalkriese, waar het Museum en Park Kalkriese gevestigd is, nu net de plaats zijn waar deze veldslag heeft plaatsgevonden!
Jarenlang zijn er opgravingen gedaan en is er archeologisch onderzoek gedaan in de omgeving. Stukje bij beetje kwamen we meer te weten over wat er precies gebeurd is en zo kon Museum en Park Kalkriese tot stand komen.

In Museum en Park Kalkriese is de geschiedenis en de nasleep van deze Varusslacht (zoals de aanval nu ook wel genoemd wordt) te zien en te beleven. Ook is er een prachtig botanische tuin waarin vegetatie groeit die er in de Romeinse tijd ook zou zijn geweest, dit geeft een nóg beter beeld van hoe het leven er toen uit gezien moet hebben.

De tentoonstelling is speels en avontuurlijk opgezet zodat het voor kinderen, jeugd en volwassenen interessant en leerzaam is. Zelf ontdekken voert de boventoon bij Museum en Park Kalkriese en dat stimuleert de belangstelling voor geschiedenis en wetenschap.

De piraten komen!

Tentoonstelling GEVAAR OP ZEE, piraten in de klassieke oudheid

Altijd al meer willen weten over piraten en hun geschiedenis? Dat is vanaf 23 april tot en met 3 oktober 2016 mogelijk bij Museum Kalkriese in Bramsche. Kom alles te weten over zeerovers, piraten en meer. Krijg een beeld bij piraterij in de geschiedenis, door onder andere (onderwater)vondsten. Hierdoor wordt je fantasie werkelijkheid en kun je eens zien hoe piraten vroeger te werk gingen.

Duizenden jaren geleden werden schepen ontwikkeld, waardoor handel makkelijker werd gemaakt. Er werd van alles verhandeld, luxegoederen, grondstoffen, levensmiddelen, etc. Omdat de handel zo goed ging, wilden de piraten hier ook van profiteren. In deze tijd stonden piraten nog niet per se als goed of slecht bekend.

Vanaf de 3e eeuw v. Chr. viel de gehele Middellandse Zee onder het grondgebied van de Romeinen, op sommige momenten waren piraten zelfs in het bezit van bijna 1000 schepen. Romeinen hebben honderden jaren geprobeerd om de piraten te stoppen, maar pas in 67 v. Chr. is dit deels gelukt.

Ontdek de onderwaterwereld

 Tijdens de tentoonstelling zijn er ook veel onderwatervondsten te zien. Duiken naar schatten was in de 19e eeuw al populair, maar sinds de verschillende ontwikkelingen op gebied van technologie (zoals onderwatercamera’s) zijn de vondsten flink toegenomen. Inmiddels zijn er zo’n 1500 scheepswrakken gevonden, waarvan het grootste deel van de Romeinen. Aan de hand van deze vondsten kom je meer te weten over de geschiedenis van piraten/zeerovers. Met deze tentoonstelling wordt je fantasie werkelijkheid. Van het begin in de oude Griekse mythen en sagen tot aan de ‘Pax Romana’ van Keizer Augustus, aan de hand van een soort tijdlijn loop je door de geschiedenis van de zeerovers en piraten. De wisselwerking tussen de economische en politieke belangen en de rol van piraten hierbij wordt onder de aandacht gebracht op een speelse manier.

De wereld van de oude Romeinen wordt weer tot leven gewekt

 Tijdens Pasen is er een speciaal evenement voor het hele gezin. Dit evenement is speciaal afgestemd op het evenement Gevaar op zee. Eerste paasdag (27 maart) kun je samen genieten van een unieke lichtshow met aansluitend een spectaculaire vuurwerkshow, speciaal ontwikkeld voor deze avond.

Eerste paasdag van 17:00 tot 22:00 uur

Vuurwerk start om 21:00 uur

Openingstijden

Museum
April tot oktober
Dagelijks 10:00 tot 18:00 uur
November tot maart
Dinsdags t/m zondag 10:00 tot 17:00 uur
Rondleiding permanente tentoonstelling
1 april tot 31 oktober
Dagelijks 14:30 uur
Zon- en feestdagen 11:00 uur en 14:30 uur
1 november tot 31 maart
Zaterdag 14:30 uur
Zon- en feestdagen 11:00 uur en 14:30 uur

Entreeprijzen

Dagkaart permanent tentoonstelling
Volwassenen € 7,50
Met korting € 4,50
Familiekaart (2 volw. + kinderen) € 16,00
Publieke rondleidingen € 3,00
Dagkaart wisselende tentoonstelling
Volwassenen € 5,00
Met korting € 3,00
Familiekaart (2 volw. + kinderen) € 12,00
Combineerde dagkaart permanent tentoonstelling en wisselende tentoonstelling
Volwassenen € 9,50
Met korting € 6,50
Familiekaart (2 volw. + kinderen) € 20,00
Bezoek de website

Museum en Park Kalkriese op de kaart en in de buurt

Adres

Museum en Park Kalkriese

Venner Straße 69

D-49565 Bramsche-Kalkriese

Contact

Tel.: +49 (0)5468 – 92 04 200

fuerungen@kalkriese-varusschlacht.de

Bezoek de website